Biografie Saint John Ogilvie - 10 maart

Saint John Ogilvie (1579 - 10 maart 1615) was een Schotse katholieke jezuïet martelaar.
Biografie
John was de oudste zoon van Walter Ogilvie, een gerespecteerde calvinistische die de nalatenschap van Drum Keith in Banffshire eigendom. Op de leeftijd van twaalf werd hij naar het vasteland te worden opgeleid. Hij woonde een aantal katholieke onderwijsinstellingen, in het kader van de benedictijnen in Regensburg in Duitsland en met de Jezuïeten in Olmutz en Brunn in Bohemen. In het midden van de religieuze controverses en onrust die het Europa van die tijd overspoeld, besloot hij om katholiek te worden. In 1596, zeventien jaar oud, werd hij ontvangen in de katholieke kerk in Leuven, België. Hij werd lid van de Sociëteit van Jezus in 1599 en werd tot priester gewijd in Parijs in 1610. Na de wijding hij diende in Rouen in Normandië waar hij herhaalde smeekbeden naar Schotland te worden gestuurd naar minister aan de weinige overgebleven katholieken in de omgeving van Glasgow (na 1560 het was illegaal geworden om te prediken, bekeren voor of anderszins bekrachtigen katholicisme).
Het was de hoop uit dat sommige katholieke edelen zouden er hem te helpen, gezien zijn afkomst. Vindende, ging hij naar Londen, dan terug naar Parijs, en eindelijk terug naar Schotland in november 1613 vermomd als een paard handelaar genaamd John Watson. Daarna begon hij te prediken in het geheim, het vieren van de mis clandestien in particuliere woningen.
Ogilvie opgehangen en opgesteld.
Dit ministerie was tot minder dan een jaar duren. In oktober 1614 werd Ogilvie ontdekt en gearresteerd in Glasgow in opdracht van aartsbisschop Spottiswood, en werd gevangen genomen. Hij werd aanvankelijk goed behandeld, maar na steeds weigeren te bekennen, werd gemarteld door slaapgebrek, totdat hij de namen van enkele van zijn handlangers gaf. Hij versterkt zijn positie door te weigeren om trouw te zweren aan koning James, en het was voor deze misdaad dat hij werd berecht. Tijdens het proces beschuldigde hij de koning van 'het spelen van de zwerver van God' en verklaarde dat hij zou hem niet meer dan een 'oude hoed' te erkennen. Schuldig bevonden, werd hij opgehangen en getekend op Glasgow Cross op 10 maart 1615, zesendertig jaar.
Ogilvie laatste woorden waren 'Als er hier geen verborgen katholieken zijn, laat ze bidden voor mij, maar de gebeden van ketters zal ik niet te hebben.' Nadat hij werd geduwd vanaf de trap op, gooide hij zijn verborgen rozenkrans uit in de menigte. Volgens de legende, een van zijn vijanden gevangen het en vervolgens werd een vroom, levenslange katholiek. Na zijn executie werden Ogilvie volgelingen opgepakt en in de gevangenis gezet. Ze leed zware boetes, maar niemand kreeg de doodstraf.
Als martelaar van de Reformatie en de Contrareformatie werd hij zalig verklaard in 1929 en heilig verklaard in 1976, en werd de enige post-Reformatie Schotse heilige. Zijn feestdag wordt gevierd op 10 maart in de katholieke kerk.